Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Gayrettepe-Kağıthane-Havalimanı metro hattının işletmeye açılmasıyla birlikte Kağıthane ile İstanbul Havalimanı arası seyahat süresi 24 dakikaya, Göktürk-İstanbul Havalimanı arası seyahat süresi 12 dakikaya ineceğini söyledi.
İSTANBUL (İGFA) – Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Gayrettepe-Kağıthane-Havalimanı Metro hattında yüzde 98, Halkalı-Başakşehir-Arnavutköy-İstanbul Havalimanı hattında da yüzde 87 ilerleme oranına ulaşıldığını bildirdi.
Mega şehir İstanbulun merkezinden, dünyanın göz bebeği İstanbul Havalimanına iki koldan hızlı, kolay, emniyetli ve konforlu yolculuk sağlanacağını vurgulayan Bakan Karaismailoğlu, devam eden sinyalizasyon testleri ve sertifikasyon sürecinin ardından; Kağıthane-Eyüp-İstanbul Havalimanı arasındaki bölümü 4 ay içerisinde, Gayrettepe-Kağıthane bölümünü de yıl sonuna kadar halkımızın hizmetine açmayı hedeflediklerini kaydetti.
Hattın işletmeye açılmasıyla birlikte, Kağıthane ile İstanbul Havalimanı arası seyahat süresi 24 dakikaya, Göktürk-İstanbul Havalimanı arası seyahat süresi 12 dakikaya ineceğini söyledi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattında incelemelerde bulundu. İncelemenin ardından açıklama yapan Karaismailoğlu, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, tüm personelimizle, mühendisimizle, işçimizle güzel ülkemizin aydınlık geleceği için çok yoğun bir çalışma yürütüyoruz. Türkiyemizin stratejik hedeflerine uygun planlamaları ulusal ve uluslararası paydaşlarımızla istişare ediyor, devlet aklıyla sonuçlandırıyoruz. Bu titiz çalışmamız sahadaki arkadaşlarımızın ilmek ilmek işledikleri, alın teriyle büyüttükleri dev eserlere dönüşüyor. Gururluyuz” ifadelerini kullandı.
TRAFİK ÇİLESİNİ HAFİFLETECEK PROJELER
İstanbul’un trafik çilesini hafifletecek kent içi metro projelerin de sona yaklaşıldığına dikkati çeken Bakan Karaismailoğlu, İstanbul’da şehir içi ulaşımını, daha hızlı, daha ekonomik, daha çevreci ve daha konforlu hale getirmek için 7/24 hizmet esasına göre çalıştıklarını söyledi.
Türkiye’deki raylı sistem ve demiryolu çalışmalarında seferberlik ilan ettiklerine vurgu yapan Karaismailoğlu, AK Parti hükümetleri döneminde; Türkiyenin ulaştırma ve haberleşme yatırımları için 1 trilyon 337 milyar liranın üzerinde yatırım yapıldığını belirtti. Bu yatırımlarda demiryollarının yaklaşık 272 milyar lira ile ön sıralarda yer aldığını kaydeden Karaismailoğlu, “Türkiyemizi dünyada 8inci, Avrupada 6ncı YHT işleticisi ülkesi yaptık. 2013te hizmete açtığımız asrın projesi Marmaraydan bugüne kadar 600 milyonun üzerinde yolcu taşındı. 30 Mart 2022de Marmarayda tam 616 bin kişi seyahat etti. Yeni bir rekor kırarak, günde 1 milyon yolcu hedefimize her geçen gün daha da yaklaşıyoruz. 2016da hizmete açtığımız Avrasya Tünelinden bugüne kadar tam 81 milyon araç geçti. Günlük 60 bin araç Avrasya Tünelini şu anda kullanmaktadır. Ülkemizin ihtiyaçlarını biliyoruz. İstanbulun ihtiyaçlarını biliyoruz. Devlet aklı, ileri görüşlülüğü ve planlı bir yaklaşımla İstanbulu yarınlara eksiksiz olarak hazırlamak bizim için çok önemli. Tüm ülkemizde olduğu gibi İstanbullular için de gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye genelinde 12 şehrimizde hizmet veren 811,5 kilometre şehir içi raylı sistem hattının 312,2 kilometresi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılmıştır. Bakanlığımızda halen devam eden 14 ayrı proje ile toplam 185 kilometrelik raylı sistem hattı bulunmaktadır” diye konuştu.
İSTANBUL’UN RAYLI SİSTEM AĞI 363 KİLOMETRE OLACAK
Bakan Karaismailoğlu, İstanbul’daki raylı sistem ağının 260 kilometre olduğunu, yapımı devam eden projelerin tamamlanmasıyla, bu rakamın 363 kilometreye yükseleceğini söyledi.
Öte yandan eleştirilere de yanıt veren Bakan Karaismailoğlu, metro hatlarımızı açmak ve son teknolojiyle işletmek mi marifet, yoksa, inşaatı devam eden metro hatlarını hafriyatla kapatmak mı? diye sorarak, “Bizim yapacak daha çok işimiz var. Günübirlik tartışmalar yerine, asrın projelerini yapıyoruz. Halkımıza fayda, ülkemize itibar katacak hedeflere yoğunlaşıyoruz. 20 yılda ulaştırma ve altyapıda çok yol kat ettik. Şimdi ise geleceğin güçlü Türkiyesi’nin planlarını bugünden yapıyor, çağı aşan yepyeni bir vizyonla yarınımızı tasarlıyoruz. Geleceği bugünden tasarlarken; lojistik, mobilite ve dijitalleşme odağında, bilimsel temelli, çevreci, sürdürülebilir bir ulaşım altyapısını ülkemize kazandırmak için çalışmaya devam ediyoruz” dedi.
2053 VİZYONU AÇIKLANACAK
Bakan Karaismailoğlu, 5 Nisan Salı günü Atatürk Kültür Merkezinde, sektör planlamaları ile stratejileri ve ulaştırmanın geleceğini, 2053 vizyonumuzu Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı-Ulaştırma 2053 Vizyonunu kamuoyuyla paylaşacaklarını sözlerine ekledi.