Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Boşanma Davası Nedir?

Yasal bir şekilde kurulmuş

Yasal bir şekilde kurulmuş olan evliliğin yasal bir şekilde sonlandırılmasına boşanma denir. Boşanma evlilik kavramının başlamasıyla beraber doğmuş bir terimdir. Ailenin bütünlüğünün bölünmesinin yasal karşılığı boşanmadır. Bütün aile ve çevrenin psikolojik açıdan etkilendiği kötü bir olgudur. Özellikle çocuk var ise çocukların psikolojisini büyük derecede etkileyen boşanma olayı oldukça yaygındır. Eşlerin uyuşmayan düşüncelerden dolayı ayrılma fikrinin son raddesi boşanma yoluna girmektir. Her ne kadar eşlerin kararı olsa da ailenin dağılması söz konusudur. Aile toplumun en temel kurumudur. Bu temel toplumun en değerli yapılarındandır. Bu değerli yapının boşanma yolu ile ayrılmasını zorlaştıran birçok kurallarda vardır. Tabi eğer evlilik artık ayakta tutulamıyorsa eşler boşanma yoluna girerler.

Boşanmanın Genel Nedenleri

Akıl hastalığı: Eşlerden birinin akli dengesinin yerinde olmaması, doktorlarında bu olayı raporla açıklamasıyla boşanmaya nedendir.
Zina: Eşlerden birinin başka birisi ile ilişki içinde olmasıdır.
Öldürmeye teşebbüs: Eşlerden birinin eziyet, şiddet, dövme gibi eylemlerde bulunup ölüme kadar giden süreçte rol almasından dolayı şikayette bulunabilir.
Suç İşleme: Eşlerden birinin haysiyetsiz bir biçimde suç işlemesi ve topluma aykırı hareketler sergilemesinden dolayı boşanmaya başvurabilir.
Evlilik birliğinin sarsılması: Eşler arasındaki anlaşmazlıkların çoğalması ve aynı hayatın artık paylaşmaya tahammül edememesi sonucunda boşanma yoluna başvurabilirler.

Boşanma Davası

Boşanma davası, Evlilik kurumunun belli nedenlerden dolayı sürdürülememesi sonucunda yürürlüğe giren sonuçtur. Bu dava aile mahkemelerinde özel hususlarla yürütülen bir mahkemedir.

Boşanma sürecinin başlaması ile beraber nafaka, eşyalar, maddi ve manevi tazminatlar gibi konuların çözülmesi gerekmektedir. Boşanma davası için boşanma avukatı yardımı ile aile mahkemesine boşanma dilekçesi verilerek başvurulabilir. Başvurudan sonra mahkeme dilekçeyi inceleyip boşanma nedenine bakarak gerekli bildiriyi yollamaktadır. Mahkeme gerekli tarihte mahkeme gününü belirler. Uygun gerekçelerle boşanma davası olumlu veya olumsuz sonuçlandırılır.

Kaynak: boşanma avukatı